Skip to content
 

Poletje je že pred vrati in s prihodom toplejših dni se pričnejo uporabljati tudi klimatske naprave. Da pa bo v stanovanju prijetna klima tudi v najbolj vročih dneh, vam svetujemo, da se na klimatskih napravah še pred poletjem opravi redni servis, sploh če se le ta ni opravil že več let. V kolikor je klimatska naprava redno vzdrževana, pa lahko v nadaljevanju preberete nekaj nasvetov, kako lahko sami opravite manjša vzdrževalna dela na vaši napravi.

 

Redni servis klimatske naprave

V kolikor na klimatski napravi že več kot eno leto ni bil opravljen redni servis, pa vam priporočamo, da se le ta opravi čim prej. Naši strokovnjaki bodo klimatsko napravo natančno strokovno pregledali in jo tako ustrezno pripravi na vroče poletje. Servis zajema:

  • čiščenje filtrov,
  • dezinfekcija notranjega izmenjevalca,
  • čiščenje loput, maske in pokrova,
  • pregled odvoda kondenzata,
  • merjenje temperature izpiha,
  • pregled tlak hladiva,
  • čiščenje zunanjega izmenjevalca,
  • pregled delovanja in svetovanje strankam.

Če bi želeli naročiti servis klimatskih naprav nam lahko to sporočite na naš email naslov info@stagoj.si ali pa na našo telefonsko številko 03 781 22 61.

Nasveti za lastno vzdrževanje klimatskih naprav

V nadaljevanju vam predstavljamo tri preproste nasvete, ki jih lahko uporabite doma na svojih klimatskih napravah in s tem poskrbite, da bodo naprave delovale pravilno in učinkovito.

POZOR: Vsa vzdrževalna dela zaradi vaše varnosti in zaradi varnosti naprave opravljajte pri izklopljeni klimatski napravi!

Čiščenje filtrov na notranji enoti

Vse notranje enote klimatskih naprav imajo mrežaste filtre, ki jih lahko očistite sami. Postopek čiščenja je naslednji:

1. Previdno oprite pokrov klimatske naprave. To storite tako, da z obema rokama primete spodnji del pokrova in ga z občutkom odprete kot kaže spodnja slika. Pri tem pazite, da pokrova ne polomite. Pri večini klimatskih naprav se pokrov odpira na takšen način, vseeno pa se lahko katera odpira tudi kako drugače.

2. Iz nje vzamete dva filtra, kot kaže slika spodaj.

3. Te filtre nato sperite pod vodo ali pa jih spihajte z zrakom ter posušite.

4. Ko so filtri čisti, jih ponovno vstavite v klimatsko napravo in zaprete pokrov.

Čiščenje klimatske naprave

Tako kot se prah nabira na kosih pohištva, se nabira tudi na klimatskih napravah. Zato lahko klimatsko napravo večkrat tudi sami obrišemo z rahlo vlažno krpo. S tem opravilom bo vaša klimatska naprava ohranjala lep videz dlje časa. Klimatska naprava naj bo obvezno izklopljena, prav tako pa ne posegajte s krpami ali drugimi predmeti v njeno notranjost, da ne poškodujete ventilatorjev ali polomite loput.

Čiščenje zunanje enote

Na zunanji enoti se večkrat naberejo različne smeti (prah, listje, pajčevina itd.). To umazanijo je dobro vsake toliko časa omesti ali pa posesati. S tem bomo povečali pretok zraka skozi reže in tako povečali izkoristek naprave. Na spodnji sliki lahko vidite kako.

POZOR: če se boste lotili tega opravila bodite pozorni, da teh rež ne poškodujete/zvijete, kajti s tem boste zmanjšali pretok zraka skozi izmenjevalec. Prav tako bodite zelo pozorni, da se na teh režah ne porežete, kajti reže so zelo ostre. Če je klimatska naprava montirana na steno s konzolami, se na te konzole oz. na klimatsko napravo ne naslanjajte, ker konzola ni dovolj močne, da bi vzdržala dodatno težo.

To so le preprosti nasveti za lastno vzdrževanje klimatskih naprav. V kolikor pa je s klimatsko napravo narobe kaj drugega (čudni zvoki, klimatska naprava ne hladi, iz nje teče voda), pa vas prosimo, da v klimatsko napravo ne posegate sami, kajti hitro lahko naredite več škode kot koristi. V takšnih primerih vam svetujemo, da nas kontaktirate na info@stagoj.si in se z nami pogovorite, kakšni bodo nadaljnji ukrepi.

Sporočilo je bilo poslano

thumbs_up